Vragen?

+32 11 26 72 11

Provincie Limburg

2A Moderne talen & wetenschappen

2de jaar (A-stroom)

Hou je van vreemde talen? Dan is de richting "Moderne talen & wetenschappen" zeker iets voor jou!  

We zetten in op “learning by doing”.  

We werken interactief, projectmatig, ICT – ondersteunend en multimediaal.  

De toekomst is meertalig en voor veel jobs is een goede talenkennis noodzakelijk. Daarom biedt onze school een brede waaier aan talen aan:  

  • Engels 
  • Frans 
  • Andere vreemde talen (bijv. Spaans, Italiaans, Grieks, …)   

Engels 

Engels, je kan gewoon niet om deze wereldtaal heen: of je nu surft op het internet, videogames speelt, films bekijkt of op vakantie bent. Je komt dagelijks in contact met de Engelse taal.  

Je leert vlot spreken en schrijven. Ook de vaardigheden “lezen en schrijven” staan op het programma. Onder begeleiding van je leerkrachten leer je heel wat woordenschat, grammatica en de juiste uitspraak.   

Taal is cultuur, dus leer je ook heel wat bij over de Angelsaksische wereld, Groot - Brittannië, Ierland en Amerika.  

Je krijgt ook de kans om met andere Engelstalige leerlingen in contact te komen. De theorie wordt omgezet in de praktijk. Dit sluit goed aan bij de manier waarop mensen een taal leren: in een authentieke omgeving met veel interactie.  

Frans 

Vind je Frans een mooie taal en zou je deze taal nog beter willen beheersen: vlot begrijpen, spreken en schrijven? Je komt de Franse taal tegen in verschillende culturen, films, muziek, boeken, reizen…Verken de Franse cultuur op een leuke en speelse manier. Leg contacten in het Frans met andere leerlingen in Wallonië of Frankrijk. Dankzij de extra uren moderne talen, zetten we meer in op cultuur en communicatie en breiden we zo het basispakket Frans uit. 

Andere vreemde talen

Deze talen worden aangeboden naar gelang de interesses van de leerlingen. Via verschillende workshops verruimen de leerlingen hun eigen horizon, leren ze de taal zowel op cultureel als op sociaal vlak.  

Op deze manier bieden we de leerlingen kansen om vaker in allerlei situaties een vreemde taal te spreken. Dit vergroot de spreekdurf. Door veel aandacht te besteden voor leerstrategieën en voor taalconstructies, krijgen de leerlingen inzichten die ze ook kunnen inzetten bij het studeren van andere vakken.  

Wetenschappen 

Bij de wetenschappen gaan we de alledaagse dingen rondom ons bestuderen. We gaan de geheimen achter licht en geluid onderzoeken, de voedselbederfprocessen dieper bestuderen, tandpasta maken voor olifanten, plastic maken, ontdekken waarom wij niet kunnen zweven hier op aarde maar wel in de ruimte en zo veel meer... 

2e
2e
Algemene vakken
25
Nederlands
4
Engels
2
Frans
3
Wiskunde + STEM
4
Natuurwetenschappen + STEM
2
Techniek + STEM
2
Economie / ICT
1
Aardrijkskunde
1
Geschiedenis
1
Muzikale opvoeding
1
Lichamelijke opvoeding
2
Levensbeschouwing
2
Richtingsvakken
2
iLearning
1
Verdieping / remediëring
1
Basisoptie
5
Moderne talen
3
Wetenschappen
2